Centar za strane jezike

Promocija knjige "Cijena umjetnika" autorice dr. sc. Dolores Butić

Promocija knjige "Cijena umjetnika" autorice dr. sc. Dolores Butić

U četvrtak, 9. svibnja s početkom u 12 sati u Maloj dvorani HNK Zadar održat će se promocija knjige "Cijena umjetnika" autorice dr. sc. Dolores Butić, nastavnice Centra za strane jezike.
Knjigu će predstaviti:
izv. prof. dr. sc. Nada Bulić,
doc. dr. sc. Tin Lemac 
te autorica dr. sc. Dolores Butić.
Ulomke iz knjige pročitat će Marta Kuštre, studentica Sveučilišta u Zadru, koja će svojom interpretacijom dodatno približiti djelo publici.
Moderatorica ovog događaja bit će Žana Bumber, glumica HNK Zadar.

Dolores Butić, autorica knjige, rođena je 22. veljače 1974. u Zadru gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Zadru (danas Sveučilište u Zadru), gdje je i magistrirala. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2001. do 2013. radila je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kao lektor za latinski i grčki jezik. Od 2013. radi na Sveučilištu u Zadru.
Kreator je i pokretač modula Tekst i govorništvo u okviru kojeg se od 2023. studentima drugih odjela Sveučilišta u Zadru nudi šest izbornih kolegija. Sudjelovala je s predavanjima na šesnaest znanstvenih i znanstveno-stručnih skupova. Objavila je šest znanstvenih i stručnih radova. Kratke priče objavljivala je u časopisu Nova Istra i Zarez.
 
CIJENA UMJETNIKA (iz recenzije Lade Španić Žigo)
Čitati priče Dolores Butić znači zalaziti u tajne svjetove književnog teksta, u kojem se miješaju svjesno i nesvjesno, zamišljeno i umišljeno, hermetično i sveobuhvatno. Tekst može funkcionirati i kao alegorija, dosjetka ili groteska – svako tumačenje ima smisla, ako je nastalo na temelju duboka uživljavanja u ovu kompleksnu poetsko-proznu skladbu. Jasnije rečeno, doživljaj je za interpretaciju ove knjige daleko važniji od racionalne analize. Složene i graciozne rečenice također su povratak zaboravljenim potencijalima kreativnoga pisanja u ovom današnjem vremenu mucanja i natuknica. Dolores Butić važna je čuvarica gospođe Umjetnosti na njezinu prijestolju. I nitko je u ovaj knjizi ne može svrgnuti s vlasti. Jer, za svoj je tron vezana prečvrstim nitima jezika i fantazije. Koju cijenu ima umjetnica Dolores Butić? Nema cijene.